fredag 9. september 2016

Grubleriskriblerier fra redaktøren


Åshild grubler, tenker og spør:
I gamle scrappedager, sånn for 10-15 år siden sånncirka, da var det lett å følge med på hva andre scrappere laget.

Da var alle medlem av minst ett av de to forumene som var mest aktive - www.rubberstamps.no og www.scrapping.no. Der delte vi alt mellom himmel og jord. Vi viste frem kortene vi laget, delte tips og teknikker og inspirerte hverandre i bøtter og spann.

Så oppdaget mange at scrappingen tok av, og med det skapte et behov for å samle egne ting i en litt mer oversiktlig greie enn i ulike forumtråder. Plutselig hadde nesten alle sammen hver sin blogg hvor vi oppdaterte (så godt som) hver gang vi hadde laget noe vi ville vise frem. I bloggen kunne vi lett bla oss bakover og nyte det ene kortet etter det andre, og ja, til og med søke på "labels" eller etiketter for å få mer spesifikt søk... Og bloggene kunne vi besøke på kryss og tvers av både kommune- og landegrenser, helt uavhengig av om vi kjente vedkommende eller ikke. Det var bare å følge linkene, det. Fra den ene til den andre. Ó, herlige kreative bloggeverden!

Men så kom Facebook. Plutselig glemte vi nesten bloggingen, gjorde vi ikke? Scrappebloggene ble til personlige FB-kontoer hvor fokuset ble flyttet over på deling av "selve livet"... Om det var middagsmat, husvask, dårlige vitser eller nyscrappa kort som ble vist frem, var det ikke noen struktur på. Nå rådet impulsinnleggene fremfor de mer tidkrevende blogginnleggene. Ikke kunne vi se annet enn våre venners innlegg heller, men scrappere vil gjerne vise frem det de lager, og det ble opprettet ulike facebookgrupper relatert nettopp til det.

Så dukket Instagram opp. Plutselig fikk vi en enda kjappere måte å dele bilder på. Søkbart også (hvis du finner frem i mylderet av hashtags, vel og merke...).

Det er en ganske annerledes verden nå. Eller er det bare jeg som syns det? Er det bare jeg som syns at bloggene var mye enklere, mer oversiktiglige og mer tilgjengelige? (Og nå hører jeg at jeg er en sånn "altvarmyebedrefør"-tante...)

Når jeg, som redaktør av Ett trykk, er på jakt etter flinke folk vi kan spørre om forskjellige utfordringer til bladet, merker jeg at jeg blir helt i villrede. Bloggene jeg finner linker til, er ofte ikke oppdatert de siste par årene, og prøver jeg å finne noe på Facebook, må jeg først bli venn med de jeg er nysgjerrige på. På Instagram må jeg i tillegg vite hva de kaller seg der...

Så nå lurer jeg på:
Hvilke tanker gjør dere dere angående dette?
Hvordan kan vi få dere som er aktive scrappere i dag til å bli mer "søkbare" for oss som er på leit etter inspirasjon?
Hvordan og hvor deler dere bilder av det dere lager?

Hilsen en småfrustrert "altvarmyebedrefør"-tante fra regnfulle Trøndelag...

21 kommentarer:

 1. Da er vi to tanter som synes alt-var-mye-bedre-før :D
  Jeg er personlig en ivrig blogger og legger alt ut der FØR facebook.....og jeg har en laaaang liste over blogger jeg følger (ca 1000) dåne.... :D
  Jeg har dessverre ikke noe råd å komme med......men vet at dersom du finner noe fint på face og ønsker å komme i kontakt med vedkommende så kan du sende en pm uten at du er venn med vedkommende :D

  SvarSlett
 2. Jeg bruker både blogg, facebook, instagram og pintrest :-)
  Lager innlegg i bloggen, deler på blogginnlegget på div. inspirasjonssider/ grupper på facebook,men det er jo mange av de samme som er med på mange så man kan jo bli spammet så det holder med samme innlegget.
  Ser at jeg har flere treff på innleggene jeg deler enn de jeg ikke deler :-)
  Glemmer nok at jeg har instagram men blir flinkere og flinkere til å legge ut der også :-)
  Men elsker å gå en runde rundt i blogger så jeg er enig med deg, at det var bedre før med forum og blogger :-)

  SvarSlett
 3. Bruker hovedsaklig bloggen til å vise det jeg lager, og blogg bør man ha hvis man skal delta i utfordringer. Synes det er slitsomt nå folk spammer 5-6 FB-grupper med samme kort/prosjekt. Da gidder jeg ikke å besøke bloggene deres for å se nærmere på prosjektene heller.

  Bruker også Pinterest mye for å søke inspirasjon.

  SvarSlett
 4. Ja takk, til hobbyblogger! Synes også at det er mest ryddig og oversiktlig med blogger. Der er det stort sett berre andre som har samme interesse som er inner å kikker. Andre skal slippe å bli spammet med min hobby. Bruker også Pinterest. Legger ikkje ut mine egne kort der, men bruker det som eit bibliotek på motiver som eg kanskje kan få bruk for, og eit par mapper der eg samler ideer frå andre kortlagere.

  SvarSlett
 5. Jeg bruger min blog samt facebook med link til min blog. Inspiration henter jeg oftest på Pinterest.

  SvarSlett
 6. Liker fortsatt best å titte i blogger jeg.... Blogger fortsatt mine prosjekter, og legger nok også noen ganger ut et bilde på Instagram, men flere bilder, detaljbilder og beskrivelser legges ut i bloggen :-) Liker ikke å legge ut på fb, nettopp fordi jeg vil folk skal besøke bloggen min isteden :-)

  SvarSlett
 7. Jag gillar bloggar. Tycker inte om FB.

  SvarSlett
 8. Jeg bruger min blog rigtig meget mem poster også på Facebook i forskellige grupper og min egen Facebook, bruger pinterest og instagram også for at vise de projekter jeg laver som designer for firmaer

  SvarSlett
 9. Jeg bruger min blog rigtig meget mem poster også på Facebook i forskellige grupper og min egen Facebook, bruger pinterest og instagram også for at vise de projekter jeg laver som designer for firmaer

  SvarSlett
 10. Bruker så og si bare bloggen. Har fb og insta..men bruker bilder av kort for å gratulere venner.Ikke for å vise frem kortet. Anne

  SvarSlett
 11. Jeg bruker bloggen min til å legge ut mine papirprosjekter. Har fb og insta, men legger ikke noe ut der. Legger også ut en del av jeg laget på pinterest, selv om det ikke er alt som kommer dit heller. Så bloggen er min platform for papirprosjekter.

  SvarSlett
 12. jeg bruker også bare bloggen, det hender jeg legger noe på instagram, men veldig sjelden.
  Facebook er jeg ikke på i det hele tatt..

  SvarSlett
 13. Jeg er veldig glad i bloggen min, men det tar tid å skrive inn noe fornuftig hver gang, så enkelte ting blir delt kun på FB i grupper. Som regle legger jeg ut et bilde på FB, og link til min egen blogg for flere bilder / informasjon om prosjektet.

  SvarSlett
 14. Jeg er veldig glad i bloggen min, men det tar tid å skrive inn noe fornuftig hver gang, så enkelte ting blir delt kun på FB i grupper. Som regle legger jeg ut et bilde på FB, og link til min egen blogg for flere bilder / informasjon om prosjektet.

  SvarSlett
 15. Jeg elsker blogger jeg ;-) Jeg titter sjeldent eller aldri på FB og Instagram. Men jeg leser ei heller blogger som har "les mer" knapp. Men reine, enkle blogger liker jeg. Også legger jeg meg garantert til som følger om de har bloglovin`, for følger på blogger har begrensinger på antallet du får lov og følge. Jeg er også veldig glad i pintrest, for da får man sykt mye ideer på et lite søk, men det er blitt så mye "for you" forslag der inne, at det begynner og bli slitsomt og være der også. Og når jeg er ute etter nye DT til de teamene jeg er i, så leter jeg kun i aktive blogger. De trenger ikke ha så mye kommentarer eller besøk, for det antyder faktisk ingenting om menneske bak bloggen. Og til slutt så vil jeg bare si at det og være en del av flokken på et forum er undervurdert. Jeg har vært en del av teamet på scrapping.no, men sa det fra meg i forrige uke, fordi skolen tar for mye tid. Men jeg nyter og være der inne når jeg finner tid, og jeg finner inspirasjon, glede og omsorg der inne :-)

  SvarSlett
 16. Jeg legger alt ut på bloggen min,også har jeg en side på facebook som jeg legger ut tingene mine.

  SvarSlett
 17. Jeg bruker også bloggen min aktiv...- og linker som oftest prosjektene mine både til FB , Pinterest og Instagram.
  Jeg var også aktiv på Rubberstampforumet, men FB og blogging overtok tiden min..og dermed ble forumet bare en svak skygge langt i det fjerne....
  Jeg savner også den tiden der det var idemyldring, kreative prosesser og utfordringer som var fokusområdet...dette klarer man ikke å gjenskape i blogger eller på Facebook lengre...*sukk* savn*

  SvarSlett
 18. Jeg har begynt å bruke bloggen min igjen, etter lengre tids fravær. Syns det er veldig hyggelig å titte på andres blogger også. Både for å beundre ,og også for inspirasjon. Kanskje det blir morsommere å legge ut på bloggen hvis vi er litt flinkere til å legge igjen spor etter oss. Savner en sånn "liker knapp" på bloggene.

  SvarSlett
 19. Jeg bruker også bloggen min før jeg deler på fb eller instagram. Liker å sette meg ned i ro å skrive litt rundt det jeg lager.. Og så er det lettere å være med på utfordringer når man har blogg. Elsker å gå inn på andres blogger også. Føler jeg har mer ro på meg i bloggverden, enn den kaotiske fb verden hvor middagen til nabon kommer opp i strikketøyet til dama i nord, liksom.

  SvarSlett
 20. Tusen takk for alle de gode tilbakemeldingene fra dere! Vi tar dem med oss og ser nøye på dem når vi skal møtes nå i helga. Noen endringer har vi allerede gjort - andre blir det kanskje. For det er viktig for oss å nå ut til dere som er aktive scrappere :)

  Vi håper å se mange av dere på messa i helga!

  SvarSlett
 21. Jeg har det på samme måde - jeg savner vores danske scrapfurum, Sprapsisters. I "gamle dage" kunne jeg finde på at tage computeren med på ferie, fordi jeg ikke ville gå glip af noget i forummet. Jeg kunne altid få svar på spørgsmål, og der var altid en herlig udfordring i gang. Jeg lægger aldrig et kort op på facebook og det er snart 100 år siden jeg har været på blogrundfart. Før i tiden var det et fast aften-ritual at besøge 20-30 blogs...

  SvarSlett